In welke gevallen is tussenkomst van een extern vertrouwenspersoon gewenst?
Leden van een watersportvereniging kunnen op de vereniging te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, agressie/ geweld en discriminatie. Ook kan een lid van een watersportvereniging vermoedens hebben van financiële malversaties of andere integriteitskwesties binnen zijn of haar watersportvereniging.
Veelal zal het lid zich in eerste instantie wenden tot het bestuur van zijn of haar vereniging ommelding te doen van ongewenste omgangsvormen of een integriteitschending. Wanneer dit niet mogelijk is omdat juist het bestuur of leden daarvan de oorzaak zijn van deze melding, maakt dit het voor de melder moeilijk om de dialoog aan te gaan met de eigen achterban.
Veel leden die hier direct of indirect mee te maken krijgen, kunnen zich in alle vertrouwelijkheid wenden tot een onafhankelijk extern vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is de eerste schakel tussen de leden en de watersportverenigingen. Watersportverenigingen hebben dus een groot belang bij het aanstellen van een extern vertrouwenspersoon.
Hoe gaat een vertrouwenspersoon te werk?
De vertrouwenspersoon is de eerste schakel voor leden die te maken hebben met ongewenst gedrag of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of een integriteitschending . De externe vertrouwenspersoon vangt dit lid op, biedt een luisterend oor en begeleidt het lid bij elke stap die hij of zij wil zetten, van niets doen tot een klachtenprocedure en zelfs het doen van aangifte en alles wat daartussen ligt.
Hierbij heeft de melder altijd de regie. De externe vertrouwenspersoon neemt het probleem niet over, maar zet de melder in zijn of haar kracht. Verder is het voorlichten, het informeren en het inspireren van een watersportvereniging op het gebied van (on)gewenste omgangsvormen of liever gewenste omgangsvormen én integriteit, een belangrijke taak. En het gevraagd en ongevraagd adviseren van een bestuur over het werkklimaat binnen de watersportvereniging zonder daarbij vertrouwelijke gegevens prijs te geven.
Wat kan een extern vertrouwenspersoon doen ?
De (externe-) vertrouwenspersoon is er voor alle (bestuurs-) leden van watersportverenigingen aangesloten bij de VNM.
Meestal worstelt een melder al een tijd met het probleem, voordat hij of zij aan de bel trekt. Dus wil een aangesloten (bestuurs-) lid er eindelijk over praten, dan moet dat laagdrempelig kunnen. Uit de praktijk weten we namelijk dat leden niet snel naar hun bestuur stappen uit angst voor het vervolg. Bij een vertrouwenspersoon kan iemand zijn verhaal kwijt, zonder gevolg.
Als iemand dan eindelijk komt praten, is het zaak dat de vertrouwenspersoon luistert. Zonder oordeel. Vaak haalt dat al veel druk van de ketel. Bovendien is het fijn voor een (bestuurs-) lid om zich te kunnen spiegelen aan de verhalen en ervaring van een professional. Die heeft dit soort voorvallen vaker begeleid en helpt om het in het juiste perspectief plaatsen.
Als een (bestuurs-) lid eenmaal stoom heeft afgeblazen, dan zal de vertrouwenspersoon proberen om de situatie -samen met de melder- te analyseren. Hij legt zijn vinger op de zere plek. Soms is alleen praten al voldoende. Is er een vervolgstap nodig? Dan gaat hij coachend te werk. Belangrijk is dat de melder altijd beslist wat er gebeurt. Die eigen regie is heel belangrijk.
Wanneer is een vertrouwenspersoon verplicht om aangifte te doen?
De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht over de melding van ongewenste omgangsvormen of integriteit mits de wettelijke regelingen anders bepalen en wanneer er sprake is van een misdrijf. De geheimhoudingsplicht geldt ook na de beëindiging van de begeleiding van een (bestuurs-) lid van watersportvereniging. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de melder kan een vertrouwenspersoon informatie delen, of als er sprake is van een conflict van plichten waardoor de vertrouwenspersoon in gewetensnood komt. De vertrouwenspersoon heeft geen wettelijk verschoningsrecht, maar wel een (interne) geheimhouding. De vertrouwenspersoon kan niet door een bestuur worden gedwongen om vertrouwelijke informatie prijs te geven.
Wat kan vertrouwenspersoon-denhaag.nl betekenen voor uw vereniging en haar leden?
Het ligt voor de hand dat leden van watersportverenigingen moeten weten dat er eenvertrouwenspersoon ís. En dat ze bij hem laagdrempelig terecht kunnen. (Bestuurs-) Leden van de bij het VNM aangesloten watersportverenigingen kunnen gebruik maken van de diensten van een vertrouwenspersoon OO&I (ongewenste omgangsvormen en integriteit) vanuit ons bureau vertrouwenspersoon-denhaag.nl. Wij zijn als organisatie aangesloten bij de Landelijke Vereniging Voor Vertrouwenspersonen (www.lvvv.nl ) .